Potpisan ugovor za izgradnju vrtića na prostoru nekadašnje dvorane Luščić

Grad Karlovac je s izvođačem radova CGP iz Novog Mesta potpisao ugovor o izgradnji vrtića na prostoru nekadašnje vojarne “Luščić” te je predviđeno da predškolske godine 2025./26. taj objekt primi dvije stotine djece u četiri jasličke i šest vrtićkih odgojnih skupina.

Izvođač radova ima dvadeset dana za uvođenje u posao po potpisivanju ugovora, a onda 12 mjeseci za izgradnju. Nakon što se vrtić izgradi i nakon što se uradi primopredaja, tridesetak dana će tvrtka Teding iz Zagreba ugrađivati opremu. Stručni nadzor na projektu je povjeren tvrtki Kontrol projekt iz Klinča Sela, a projektom izgradnje će upravljati tvrtka Growth Strategies iz Zagreba. Ukupna vrijednost ulaganja je 8.747.000 eura. Vrtić se gradi po arhitektonskom projektu zagrebačke tvrtke PO-MARK.

Pročelnica Upravnog odjela za gradnju i zaštitu okoliša Grada Karlovca Ana Hranilović Trubić je objasnila da će se graditi samostojeći jednokatni objekt, parkiralištem sa 69 parkirališnih mjesta i velikim igralištem. Okoliš će se urediti tako da se zadrži postojeća hortikultura. Tlocrtna površina vrtića će biti 2.700 četvornih metara.

“Predviđa se deset dnevnih boravaka s pratećim prostorijama. Svaka će odgojna skupina imati natkrivenu terasu, a cijeli vrtić jednu nenatkrivenu. Na krovu će biti solarna elektrana koja će proizvoditi energiju za potrebu vrtića, a u slučaju proizvodnje viška energije ona će se vraćati u niskonaponsku mrežu. Predviđa se i dizalica topline s podnim grijanjem. To znači da će vrtić biti neovisan i imat će male režijske troškove. Oborinska voda će se koristiti za ispiranje”, navela je.

Predsjednik Uprave tvrtke GCP Martin Gosenca je rekao da će biti angažirana iskusna ekipa koja će u roku godine dana završiti posao.

“Zapošljavamo gotovo sedam stotina ljudi i prihodi su nam godišnje veći od dvije stotine milijuna eura. Imamo mogućnosti, znanje i želje da završimo ovaj projekt i da sljedeće godine bude spremno sve da se uđe u vrtić”, poručio je Gosenca.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić je objasnio da je projekt izgradnje vrtića u četvrti Luščić dio šireg plana.

“Svjesni smo toga da mjesto u vrtiću možda nije jedina, ali je u svakom slučaju najvažnija demografska mjera. Danas je tehnički pregled dječjeg vrtića Rečica, a nadograđuje se i područna škola u Hrnetiću za dodatne predškolske grupe. S ta tri objekta ćemo, vjerujem, ispuniti naš plan da svatko dijete ima mjesto u vrtiću, bez obzira jesu li mu roditelji zaposleni. Nećemo stati s ova tri objekta i razmotrit ćemo i druge modele, a prvenstveno tu mislim na podršku privatnim vrtićima. U narednih pet do deset godina treba zatvoriti cijeli taj naš plan izgradnje i obnove vrtićkih objekata kojega provodimo zadnjih pet ili šest godina”, poručio je Mandić.

Dodao je i da je izgradnja vrtića u Luščiću stvarni početak realizacije urbanističkog plana za taj dio grada.

“Uklanjanje nekadašnjih vojnih hala je započelo prije tridesetak dana, što je preduvjet za izgradnju prometnice, a ona je dio šireg projekta s parkom u Grabriku i biciklističkim stazama, što će se financirati iz mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja”, naveo je Mandić.

Naglasio je da je od Vlade Republike Hrvatske za projekt izgradnje vrtića u Luščiću dobiveno umalo dva milijuna eura, a za vrtića u Rečici oko osam stotina tisuća.

“Prije tridesetak dana smo kompletirali priču o kolektivnom ugovoru. Ponosan sam na to što su naše odgajateljice zadovoljne. Na razini godine za funkcioniranje svih vrtića Grad izdvaja 6,3 milijuna eura, a od toga 4,750.000 eura za materijalna prava”, dodao je Mandić.

Naveo je i da cijena smještaja u vrtićima neće rasti zbog ovih ulaganja.

“Cijena smještaja za jedno dijete iznosi oko 90 eura, a onda se smanjuje s obzirom na broj djece. Nismo dizali cijenu zadnjih sedam godina i to ne namjeravamo učiniti. Materijalna ulaganja iziskuju velika financijska sredstva, ali smo se opredijelili i za kreditno zaduženje. Imamo jedan privatni vrtić. Spremni smo sufinancirati u istom omjeru smještaj u privatnom vrtiću. Ako je netko zainteresiran otvoriti privatni vrtić, neka se javi u gradsku upravu. Ne radi se više samo o mjestu, nego i u kvaliteti boravka”, poručio je Mandić.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca Draženka Sila-Ljubenko je informirala da je u gradskim vrtićima ukupno upisano 1.547 djece.

“U ovoj pedagoškoj godini smo upisali oko tristotinjak djece. Ostalo je neupisano šezdesetak djece, a njima oba roditelja ne rade. Nastojimo upisati svu djecu zaposlenih roditelja. Ima još prostora u Rečici za skupinu jasličara, a u jesenskom roku ćemo objaviti ponovljeni poziv”, rekla je D. Sila-Ljubenko.

*objavio KAportal