Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Cetingrada obilježen Dan Općine

U Cetingradu je u srijedu svetom misom u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije te svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen Dan Općine koji se održava na godišnjicu oslobođenja mjesta u sklopu vojno-redarstvene operacije “Oluja” 1995. godine.

Načelnica Cetingrada nezavisna Marina Kalić je rekla da, iako sretni i ponosni, žrtve i progonstvo nikada neće zaboraviti. Nastavila je da se Cetingrad od oslobođenja gradi i razvija i da to ne bi bilo moguće bez pomoći Županije karlovačke i Vlade Republike Hrvatske. Napomenula je da je vatrogasni dom u kojemu se održala svečana sjednica Općinskog vijeća Cetingrada izgrađen novcem Europske unije, a obišlo se i radove na energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole Cetingrad pored koje se gradi vanjsko igralište, da bi se sljedeće godine gradila i školska sportska dvorana, a financira se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026.

“Generacije su maštale o dvorani, a konačno su aktivnosti na tome započete”, rekla je M. Kalić.

Navela je i da je Vlada osigurala novac za sanaciju cesta na području Karlovačke županije, a na području Cetingrada županijskih cesta Batnoga – Polojski Varoš i Maljevac – Pašin Potok te nerazvrstanih cesta Bogovolja – Komesarac, što je završeno, i Kruškovača – Salopek Luke. Dodala je i da je se priprema projekt interpretacijskog centra Starog grada Cetina, što će se financirati po mehanizmu Integriranih teritorijalnih ulaganja, a novcem Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske se ulaže u interventne radove i u održavanje gradine, za što je u ovoj godini osigurano sto tisuća eura.

“Obiteljska poljoprivredna gospodarstva i poduzetnici svojim radom našu općinu čine ljepšom i boljim mjestom za život. Hvala što uređujete svoje kuće, svoja polja, što silan trud ulažete u poslovanje i napredak. To nas čini ponosnima”, poručila im je.

Gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić je uime svih gradova i općina ustvrdila da je u proteklih 29 godina puno učinjeno za razvoj, a karlovačka županica Martina Furdek Hajdin da se Cetingrad uvelike promijenio unazad osam godina.

“Bez radnog mjesta ne možemo razmišljati o opstanku na ovom području. Zato je važno svako ulaganje, posebice u poljoprivredu, ali i u turizam. Javni novac možemo ulagati u društvenu infrastrukturu”, rekla je M. Furdek Hajdin.

Napomenula je i da Cetingrad ima vrtić u kojemu još ima slobodnih mjesta za upis te je ustvrdila da povećanje broja prvašića drugu godinu za redom predstavlja potvrdu da se radi smisleno.

“Postaje opravdano živjeti na ovome području. Veseli i povratak obitelji. Sigurnost smo očuvali, a trebamo je čuvati i dalje”, poručila je županica i dodala da će naredne godine u Cetingradu započeti ulaganja ukupne novčane vrijednosti 3,3 milijuna eura.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je inače iz tog kraja, je izrazio zadovoljstvo prisustvom vrtićke djece te poručio da ono što smo željeli da Hrvatska bude imamo u Cetingradu.

“Nema tjedna kada s kolegama ministrima ne analiziram gdje se nalazimo u programu planiranja i raspisivanja javnih poziva u svjetlu prepoznavanja prioritetnih projekata za ovo područje. Već punih osam godina Vlada provodi program ravnomjernog regionalnog razvoja koji daje svoje rezultate, ali je puno toga što još trebamo učiniti. Općina Cetingrad u naredne četiri godine treba dostići stupanj razvijenosti mnogo razvijenijih općina i utoliko ima mnogo prostora. Očekujem inicijativu, osmišljavanje projekata. Vlada je osigurala 25 milijardi eura za ravnomjerni regionalni razvoj”, poručio je Medved.

Istaknuo je potrebe očuvanja sigurnosti, demografske revitalizacije i gospodarskog razvoja.

“U braniteljima valja crpiti nadahnuće. Prisjetimo se da je bilo neusporedivo teže, kada smo gubili članove obitelji i prijatelje. Zato je važno slaviti pobjedu i usmjeravati se ka budućnosti. Sloboda nije darovana. Danas i drugi ginu za svoju slobodu”, rekao je Medved.

*objavio KAportal