Protiv 82-godišnjeg zapovjednika JNA kaznena prijava zbog zločina u Saborskom 1991. godine

Policija je u petak izvijestila kako je nakon istrage ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Saborskom 1991. godine podignula kaznenu prijavu u odsutnosti protiv 82-godišnjeg komandanta 13. korpusa Jugoslavenske narodne armije, a nagađa se da je riječ o Slobodanu Đorđeviću.

Istraga je vođena u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci, a njome je utvrđena osnovana sumnja da je osumnjičenik 7. studenog 1991. godine izdao zapovijed za napad na Saborsko i okolna mjesta na temelju koje su njemu podčinjene postrojbe JNA i pripadnici paravojnih postrojbi takozvane SAO Krajina kršili pravila međunarodnog prava do kraja 1991. godine.

Konkretno se navelo da se to činilo nasumičnim napadom uz zrakoplovnu potporu iz raznovrsnog topničkog i raketnog oružja i da se pritom uništavalo nebranjene civilne objekte, obiteljske kuće, gospodarske objekte, poslovne i vjerske zgrade, čime je počinjena velika materijalna šteta, da bi nakon toga na tom području zlostavljali i ubili 37 civila, pretežito muškaraca i žena starije dobi.

“Znajući za počinjenje zločina, osumnjičenik nije poduzeo dužne radnje da spriječi nezakonita postupanja svojih postrojbi niti da se kazne počinitelji tih zločina, već je pristao da njemu podređene osobe nastave s protupravnim radnjama”, izvijestila je Policijska uprava karlovačka.

Dodala je da su ekshumirani i identificirani posmrtni ostaci 29 ubijenih civila i da se i dalje traga za posmrtnim ostacima osmero.

*objavila Hrvatska izvještajna novinska agencija