Predstavljena Mjera 8 sustava zaštite od poplava karlovačko-sisačkog područja

U Velikoj vijećnici Grada Karlovca je u utorak održano predstavljanje Mjere 8 projekta zaštite od poplava karlovačko-sisačkog područja na kojoj su prikazana tehnička rješenja, a recenzent sveučilišni profesor Damir Bekić je ocijenio da su dobra i opravdana.

Voditelj Sektora zaštite od štetnog djelovanja voda u Hrvatskim vodama Goran Milaković je izvijestio da je nakon provedene analize više varijanti kao optimalna odabrana ona po kojoj se radi retencija Kupčina s ustavama Brodarci i Šišljavić, prokopom s ustavama Korana – Kupa te izvedbom, odnosno rekonstrukcijom zaštitnih linijskih objekata u dužini 131,8 kilometara.

“Uzeta su obzir četiri različita kriterija – zaštita prirode i okoliša, ranjivost na klimatske promjene, usklađenost s prostornoplanskom dokumentacijom te vrijednost same investicije”, rekao je Milaković.

Predložene mjere za smanjenje rizika od poplava su izgradnja novih regulacijsko-distribucijskih objekata, čime će se omogućiti korištenje punog potencijala retencijskih prostora Kupčine te dogradnja, odnosno rekonstrukcija gotovo 64 kilometra dionice obrambene linije, a preostalih 53,7 kilometara zadovoljava uvjete, kako je objasnio.

“Tako se postiže ravnomjerna razina sigurnosti od prelijevanja na cjelokupnom karlovačkom području od 117,5 kilometara obrambene linije, odnosno 1,2 metra iznad velike vode stogodišnje povratnog razdoblja”, naveo je Milaković.

Dodao je da su, ovisno o vrsti obrambene linije, na ukupno 63,8 kilometra predviđena tri tipa radova – izgradnja novih nasipa od zemljanog materijala na 42 kilometara obrambene linije, nadvišenje, odnosno rekonstrukcija postojećih nasipa na 12,6 kilometara od obrambene linije i izgradnja armirano-betonskog zida na 9,2 kilometara obrambene linije.

“Planiraju se raditi nasipi i zidovi uz lijevu i desnu obalu Kupe i lijevu obalu Dobre uzvodno od Brodaraca od 15,7 kilometara, a od toga su tri i pol kilometara zidovi, nasipi retencije Kupčina ukupne duljine 14,1 kilometara, rekonstrukcija desnog nasipa kanala Kupa – Kupa uz retenciju Kupčina ukupne duljine tri kilometra i uklanjanje dijela lijevog nasipa kanala Kupa – Kupa duljine 8,3 kilometra, ustave Brodarci i Šišljavić s pripadajućom opremom, rekao je Milaković.

Dodao je da se sada izrađuje glavni projekt i da se do te faze stizalo osam godina.

“Zidovi se rade isključivo tamo gdje je prostorno ograničenje, u naseljenim mjestima dva i pol kilometara”, naglasio je.

Nastavio je da su studijsku i projektnu dokumentaciju izradile tvrtke i stručnjaci s višegodišnjim iskustvom i referencama u projektiranju hidrotehničkih građevina.

“Projektna rješenja i projektna dokumentacija su sukladni s prostornim planovima, što je potvrđeno i lokacijskom dozvolom. Provedene su sve upravne procedure sukladno zakonskoj regulativi. Pitanja zaštite prirode i okoliša su detaljno obrađena studijom utjecaja na okoliš. Europska komisija je odobrila financiranje nakon detaljne analize”, dodao je Milaković.

Bekić je iznio da je recenzijom utvrdio “pozitivan učinak na smanjenje poplavnih rizika u Karlovcu”.

“Bez pregrade Brodarci nije moguće upravljati vodama Kupe, a područje nizvodno od Karlovca nema punu korist od retencije Kupčina bez ustave Šišljavić. Predložena koncepcija nadogradnje srednjeg Pokuplja izgradnjom pregrade Brodarci i ustave Šišljavić je dobro i opravdano rješenje”, kazao je.

Građanku Vlatku Hrebac je zanimalo je li itko od projektanata bio na terenu.

“Do moje kuće je nemoguće doći. Ako se radi ustava Brodarci, čemu nizvodno zidovi? Ne razumijem vaše izračune. Mi smo iz prigradskih naselja pa dajte nam objasnite na našem jeziku. Što sa zaobalnim vodama? Hoće li nam opet dolaziti traktori i pumpe da ne možemo dva dana po cesti”, pitala je.

Građanin Nenad Horvat je upitao jesu li odgovorni uvidjeli da će se narušiti kvaliteta života cijelog kraja.

“Kažete da će se zaobalne vode rješavati nakon izgradnje nasipa i VES Brodarci. To zdrava logika ne može prihvatiti”, poručio je.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je upozorio da su projektanti izrađivali koncept i da ne mogu znati svaku dionicu o kojoj se govori.

“Bez pregrade Brodarci nema rješenja. Imamo dovoljno vremena. Sada razgovaramo o kotama. Pregradu Brodarci spuštamo za 16 centimetara. Zidove nećemo radit u nadvišenju 1,20 metra, spustit ćemo na 0,60. Trudimo se smanjiti visinu zidova koje radimo samo tamo gdje nema prostora za izgradnju nasipa. Drugog rješenja nema”, rekao je, nakon čega su se čuli povici: “Ima”.

Nezavisni gradski vijećnik Tomislav Novak je upozorio na problem zaobalnih voda i pitao kako se može olako tvrditi da se to može riješiti ispumpavanjem.

“Drago mi je da ste prihvatili naše prijedloge, ali dobili smo ništa – 16 centimetara manje zidove. Interes raste jer projekt ide u skroz krivom smjeru. Korita se moraju pročistiti, kao i kanali, te se moraju retencije koristiti. U Europi se pušta da se rijeka izlijeva izvan grada pod kontroliranim uvjetima. Žalosno je što niste nijednom došli popričati sa stanovništvom. Jeste li sigurni da se jedino zidovima od šest metara visine može zaštititi Karlovac od poplava – zapitao je i prostore uz rijeke nazvao karlovačkom rivijerom.

Zoran Pavlović iz Hrvatskih voda je pozvao da se prestane “napamet prodavati fame o Europi”.

“Prije nekoliko tjedana su bile katastrofalne poplave u Austriji. Imali ste 2021. godine 211 mrtvih na poplavama u Francuskoj, Njemačkoj, Luksemburgu i Belgiji. Stvar je puno zamršenija. Nađite lokaciju i mjesto za retenciju i dogovorite sa zaštitom prirode. Iz Brodaraca u karlovačku rivijeru puštate sanitarne vode meni na Mažuranićevu obalu”, poručio je Pavlović.

Bekić je naglasio da se ne sagledava svako pojedino područje za sebe, nego da se sagledava šire, a Đuroković da se u Europi diže sve više nasipa.

“Govorimo o klimatskoj nesigurnosti. Bez gradnje i dogradnje sustava nema obrane od klimatskih promjena”, napomenuo je Đurković.

Građevinar Davor Petračić je rekao da je Mjera 8 najvažnija u sustavu obrane od poplava i zatražio odgovor zašto se zadnja radi. Ujedno je ustvrdio da se stalno u proračunima neumjereno povećava mogući protok.

“Vaš princip rada je kaotičan i nema nekoga tko bi odredio optimalan tok radova. Projekt je čudan i nemamo povjerenje. Zašto se kanal Kupa-Kupa ne bi proširio do retencije Kupčina”, zapitao je Petračić.

Iz Hrvatskih voda su izrazili sumnju u podatke koje je iznosio i naveli da je u izračunu protoka radio velik broj stručnjaka i da je tako uopće na cijelome projektu za kojega su ustvrdili da nije loš, da su ga izrađivali i pregledavali stručnjaci i institucije. Poručeno je i da je Mjera 8 najkompleksnija, da zahtijeva najviše vremena i da najviše posla ima s njom.

Gradski vijećnik Hrvatske seljačke stranke Predrag Pavlačić je ustvrdio da se uopće u rješenjima ne spominje izmuljivanje Kupe, a Đuroković mu je odgovorio da se “vađenjem nanosnog materijala utječe na podzemne vode, čini obale strmijima i utječe na obalnu vegetaciju”.

“Takve su mogućnosti vrlo ograničene, a i ne bi to mnogo pomoglo. Kupa je i preplitka jer smo izgubili snijeg. Imamo sve ekstremnije situacije”, dodano je.

Predstavljena rješenja se ne odnose na Priselce i za njih će se raditi zaseban projekt, kazano je. Gradonačelnik Damir Mandić je ustvrdio da se “svi kunu” u Mjeru 8.

“Ona je dio sustava obrane od poplava. Karlovac je grad koji plavi i kao takav je nesiguran. Nije pitanje hoćemo zaštititi pet kuća. Riječ je o odnosu prema budućnosti. Ako je ovo trenutak za rješavanje sustava obrane od poplava, riješit ćemo ga. Tehničko rješenje u startu oduzima pojedincima dosadašnji životni komfor. Bit će adekvatne nadoknade, ali poplava nije pitanje jedne kuće nego 50.000 ljudi. Smanjuje se ustava da bi više vode išlo kroz Karlovac. Kako onda kontrolirati Koranu i Mrežnicu? Oke, kanalom Korana-Kupa”, naveo je Mandić.

Nakon što se provedu postupci javne nabave i potpišu ugovori o izvođenju radova, rok za izgradnju je četiri do pet godina, rečeno je.

*objavio KAportal