Marko Vladić: Biti na utakmici u Šancu s NBA igračima bila potvrda društvenog statusa

Profesor povijesti i geografije te nastavnik u Osnovnoj školi “Grabrik” Marko Vladić je vjerojatno jedini koji se akademski bavio utakmicom između reprezentacije Hrvatske i najvećih zvijezda NBA lige 1964. godine u Karlovcu. Rad o tome mu je 2018. godine objavio u svom 13. broju časopis Pro tempore, pa smo ovim 29-godišnjim doktorandom koji se, inače, na doktorskom studiju bavi političkom poviješću Karlovca, posebice pravaštvom, odlučili pospikati o tome što ga je motiviralo da istraži košarkašku utakmicu koja se odigrala prije šest desetljeća i što je utvrdio.

Zašto si odlučio pisati taj studentski rad?

  • Više je razloga za to. U to sam vrijeme pratio NBA ligu, a kada sam čuo da je u Karlovcu bila all-star ekipa te lige, pomislio sam da bi bilo zanimljivo nešto napisati na tu temu. O tome je do tada bilo premalo pisano, a rekao bih da je i dalje tako. Smatrao sam da bih trebao dati doprinos. Velika je prednost za mene u tom trenutku bila što sam naišao na članak nekadašnjeg igrača Oscara Robertsona i u njemu je dao sjećanje na tu turneju po četiri države, pa se to moglo jako lijepo povezati sa sjećanjem pojedinih Karlovčana.

Koja su Robertsonova sjećanja?

  • Jako se malo toga sjeća vezano za Karlovac. To mi je bilo interesantno jer su Karlovčani tvrdili da su igrači NBA bili posebno fascinirani igralištem Šanac. No, Robertsonova sjećanja 50 godina kasnije to ne potkrepljuju i uvelike se razlikuju. Na toj su turneji igrali 21 utakmicu – dvije u Egiptu, a ostale u Poljskoj, Rumunjskoj i Jugoslaviji. Robertson se sjeća utakmice u Zagrebu, koju, doduše, opisuje kao utakmicu na nogometnom stadionu pred 16.000 ljudi, a neki kasniji radovi govore da je to bila utakmica na teniskom terenu na Šalati koju je pratilo oko osam tisuća ljudi. Ta mu je atmosfera najviše ostala u sjećanju. Karlovac je manji grad i tek jedna postaja na turneji i logično je da će se prije sjećati nekog većeg grada i veće publike.

Je li to bila prva NBA all star momčad u povijesti?

  • Da, koliko mi je poznato, to je bio prvi put da su se skupili i otišli na međunarodnu turneju, a cilj je bio predstaviti američki sport u tadašnjem istočnom bloku te Egiptu. Iza toga je stajala politička motivacija – obišlo se tri države istočnog bloka, a od njih je jedna bila Jugoslavija, koja je bila izdvojena iz tog bloka jer je bila, poput Egipta, dio Pokreta nesvrstanih.

Čega se Karlovčani sjećaju?

  • Razgovarao sam o tome s Dankom Plevnikom koji je tada bio dječak. Koliko ga sjećanje služi, bila je riječ o velikom događaju pred velikim brojem ljudi. Tadašnje novine su pisale da ih je bilo oko četiri tisuće, a gospodin Plevnik mi je rekao da ih je bilo ipak nešto manje. On smatra da nije na toj utakmici moglo biti više od 2.200 gledatelja. Rekao je da se prodalo 1.700 ulaznica, a još se skupilo nešto ljudi. Pričao mi je da je to bio događaj kojega su Karlovčani desetljećima prepričavali, a biti na toj utakmici predstavljalo je potvrdu društvenog statusa, pa su svi smatrali da je važno da za sebe istaknu da su tome prisustvovali, mada Plevnik smatra mnogi koji su rekli da jesu u biti nisu bili na tome, ali su držali da bi im bilo korisno to tvrditi.

Koliko si bio upoznat s tim događajem prije no što si počeo studirati?

  • Jako malo. Načuo sam bio u razgovorima s prijateljima da se tako nešto dogodilo, a sve što sam znao bilo je to da je nekad u Šancu igrala NBA momčad i nisam točno znao niti kad je to bilo niti zašto su dolazili.

Možeš li kao nastavnik procijeniti znaju li današnja djeca za taj događaj?

  • Nisam s učenicima previše razgovarao o tome. Oni koji tu treniraju vjerojatno su čuli za tu utakmicu, dok je pitanje što onima koji se ne bave košarkom uopće znači all star NBA momčad te bih rekao da o tome jako malo znaju.

Njeguje li se u Karlovcu sjećanje na taj događaj, odnosno je li to nešto što bi se trebalo više njegovati?

  • Trebalo bi se više njegovati. O toj utakmici je malo materijala i radova te spomena na društvenim mrežama i drugim medijima. O tome bi se trebalo više pričati i prigodno obilježavati svake godine jer je teško da će se nešto tako više ponoviti u bilo kojem sportu, naročito stoga jer je riječ o globalnom i privući najbolje igrače na svijetu je danas jako teško, uopće u Hrvatsku, a kamoli u Karlovac.

*objavio KAportal