U petak četvrto izdanje izložbe “Industrija u galeriji”

Udruga za društveni razvoj KA-MATRIX u okviru programa “Hibridni grad 024” organizira četvrto izdanje izložbe “Industrija u galeriji” koje će biti otvoreno u Galeriji ZILIK u Karlovcu u petak u 19 sati, a prikazat će se predmeti i fotografije o povijesti karlovačke industrije.

Predmete i fotografije su ustupili građani, odnosno Muzeji grada Karlovca.

“Ovogodišnji program ‘Industrije u galeriji’ bavi se temom metalske industrije od kojih su najznačajnije tvrtke bile Jugoturbina, Kordun, ŽE-ČE, no prikazane su fotografije i predmeti vezani i za druge grane industrije u Karlovcu i županiji. Zainteresirani se mogu priključiti i tijekom izložbe kao i nakon zatvaranja ustupanjem predmeta proizvedenih i/ili korištenih u karlovačkoj industriji, promotivnih materijala, fotografija, video materijala, novinskih članaka”, rekao je Denis Mikšić iz KA-MATRIX-a i dodao da će svi predmeti biti dokumentirani, izloženi i vraćeni nakon izložbe.

Predmeti donijeti u sjedište KA-MATRIX-a na adresi Haulikova 22 ili treba javiti udruzi radi drugačijeg načina primopredaje.

Program “Nova kultura_Hibridni grad 024” se odvija uz potporu Zaklade Kultura NovaMinistarstva kulture i medija Republike HrvatskeGrada Karlovca i Županije karlovačke i u suradnji s Centrom za pružanje usluga u zajednici “Vladimir Nazor” i Muzejima grada Karlovca.

“Ideja za pokretanje izložbe nastala je kako bi se zadržala pažnja javnosti na industrijskom naslijeđu i podsjetilo građane na proizvode koji su izrađivani tijekom industrijske povijesti Karlovca.
Izložba i kustoski desk Virtualnog muzeja karlovačke industrije pokrenuti su 2018. godine, a zbog interesa javnosti i sudjelovanja građana odlučeno je da se program nastavi u dvogodišnjem ritmu”, objasnio je Mikšić.

Dodao je da je Virtualni muzej karlovačke industrije pokrenuo 2014. godine Gradski muzej Karlovca radi prevladavanja fizičkih ograničenja u prikupljanju i predstavljanju eksponata i dokumentiranju proizvodnih procesa i prostora, kao i u pozicioniranju čitavih spomeničkih kompleksa u društveno-povijesni kontekst i stavljanja na kulturno-turističku kartu.

“KA-MATRIX je od osnivanja uključen u aktivnosti Virtualnog muzeja kroz organiziranje ili suorganiziranje aktivnosti, a 2018. godine pokreće program ‘Industrija u galeriji’ kako bi se građane aktivno uključilo u prikupljanje predmeta i drugih materijala vezanih za industrijsku baštinu i promoviralo djelovanje muzeja”, naveo je Mikšić.

*objavljeno na Aktiviraj Karlovac