Čistoća nabavila stroj za utovar glomaznog otpada u drobilicu

Čistoća Karlovac je u četvrtak predstavila stroj novčane vrijednosti 170.000 eura kojime se utovaruje glomazni otpad u drobilicu drveta i njime se može utovariti 240 kubičnih metara dnevno, ako su idealni uvjeti, kako je objasnio u Karlovcu direktor te tvrtke Vlatko Ivka.

Naveo je da dnevno zaprime 150 kubičnih metara glomaznog otpada i naglasio: “To je ogromna hrpa”.

“Naši na platou iz njega izdvoje papir, plastiku, gume i većinu drvene mase čije smo zbrinjavanje do sada plaćali – to je odvozio koncesionar. Nabavkom ove mehanizacije drvenu masu usitnjavamo i prodajemo na tržištu. To je super napredak u Čistoći. Kada se samelje taj dio otpada, ulazi u postotak razdvajanja”, rekao je Ivka.

Najavio je nabavku još dva kamiona za odvoz otpada.

“U skladu smo utoliko s vremenom i nećemo dozvoliti da Čistoća nema dobru opremu i da se dovedemo u situaciju da nemamo s čime raditi. Brinemo o tome da uvjeti rada budu lakši”, poručio je Ivka.

Nagomilana je drvna masa i Ivka je naveo kako se promišlja rad u dvije smjene ljeti kada se stvaraju velike količine glomaznog otpada.

“Želimo se riješiti zbrinutih količina i krenuti s redovnim radom”, istaknuo je Ivka.

Kontejner za odvoz glomaznog otpada je jednom godišnje besplatan, a sljedeći je 74,66 eura s porezom na dodanu vrijednost, odnosno 59,73 eura bez PDV-a, napomenuto je iz Čistoće.

Direktor je podsjetio da u reciklažnom dvorištu postoji aparat za otkup povratne ambalaže i izvijestio da na deponij stigne oko 40.000 komada plastičnih bočica.

Najavio je postavljenja baterija polupodzemnih kontejnera u Držićevoj, na Baniji i Luščiću u sklopu čega će biti i kontejneri za odlaganje tekstila.

Adresirao je i problem stvaranja smeća u krugu restorana McDonald’s rekavši da će tamo biti montirani posebni spremnici iz kojih ptice neće moći vaditi smeće.

Izvijestio je i da je u prvih šest mjeseci ove godine smanjena količina miješanog komunalnog otpada za 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

“Proizvodimo 32 posto odvojenog otpada više u odnosu na 2023. Zabrinjavajuća je brojka što se puno više proizvodi smeća od papira, plastike i razdvojenog otpada. U šest mjeseci se proizvelo toga 350 tona više nego prošle godine. Dakle, proizvodi se puno više otpada”, dodao je Ivka.

Postotak razdvajanja je ovih šest mjeseci 25 posto, rekao je.

“Idemo korak po korak. Podignut će se to do kraja godine dosta više. Kada se ovo nagomilano drvo preradi, bit će u taj postotak će ući deset tisuća tona. Moramo doći do 50 posto. Za to treba vremena. Apeliram na to da se što više razdvaja. U trgovinama koristite platnene vrećice”, apelirao je Ivka.

Najavio je nastavak edukacija na tu temu po vrtićima i školama do kraja godine.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić je također naglasio važnost odvajanja otpada.

“Sve što dođe na deponij i u reciklažna dvorišta je odgovornost svih građana, a ne samo Čistoće i gradske uprave. Kada smo započeli uvoditi nov sustav gospodarenja otpadom, počeli smo graditi infrastrukturu i utoliko smo na dobrom putu. Ulaganja u strojeve, reciklažna dvorišta i spremnike otvaraju mogućnost svima nama koji živimo u gradu i koji stvaramo otpad da ga i zbrinemo kako treba. Imamo mogućnosti učiniti pedalj, dva ili tri pedlja više. Nekako je lakše bilo doći s 16 na 25 posto odvajanja otpada, a svaki sljedeći postotak je teži jer stoji. Moramo plaćati penale dok ne dođemo do 50 posto”, rekao je Mandić.

Nastavio je da “nitko u Karlovcu nema razloga otpad odlagati tamo gdje to nije predviđeno”.

“Nije mi jasno da je nekome tko može legalno i besplatno zbrinuti otpad u reciklažnom dvorištu lakše to baciti u prirodu. To ne razumijem. Potreba mijenjanja navika i svijesti je obveza svih. Znamo da to nije lako”, dodao je Mandić i napomenuo da se cijena odvoza otpada neće mijenjati u 2025. i da je među nižima u Karlovcu u odnosu na gradove slične veličine.

*objavio KAportal