Preminuo glumac, spiker i voditelj Ljubo Jelčić – karijeru počeo u “Zorin domu”

Preminuo je glumac, spiker i voditelj Ljubo Jelčić koji je 1956. godine vodio prvu emisiju Televizije Zagreb, a to je bio prijenos otvorenja Zagrebačkog velesajma, javila je Hrvatska radiotelevizija u ponedjeljak, a jedan je dio karijere proveo u kazalištu “Zorin dom” u Karlovcu.

HRT nije izvijestio gdje je i kad preminuo.

Kako stoji u Karlovačkom leksikonu, rođen je 24. listopada 1929. godine u Ohridu, a glumu je studirao u Beogradu i Zagrebu. U Karlovcu je djelovao od 1950. do 1952. godine. Nastupio je u ulogama Lucinda u predstavi “Dosjetljiva djevojka”, Kamila u predstavi “U pozadini”, Mara u predstavi “Dundo Maroje”, Jerka u predstavi “Doći će dan”, Ivana Križovca u predstavi “U agoniji”, Krsta Bukovačkog u predstavi “Bukovački”. Samostalno je postavio dramu “Moral gospođe Dulske”. Postao je potom spiker na Radio Zagrebu, a od 1956. i voditelj na Televiziji Zagreb. Dobio je 1969. nagradu Ondas.

HRT je naveo da je Jelčić postao dio karlovačkog kazališta kao apsolvent glumačke akademije i student povijesti umjetnosti, a da se prijavio na audiciju za radijskoga spikera očekujući angažman u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i pobijedio je sedam stotina drugih kandidata te je tako započela njegova radiotelevizijska karijera.

Na KAfotki je dostupna fotografija koja prikazuje kako Jelčić 1973. u Vranyczanyjevoj ulici u Karlovcu vuče špagom dječji automobil na kojemu se nalazi Nikola Matovina, a u pratnji su Oliver Mlakar i Marija Sertić.

*objavljeno na KAportalu