Tihomir Ivka: Ponuda izvođača na Danima piva je mediokritetska forma koncepta kruha i igara

Ponuda izvođača na Danima piva je mediokritetska forma koncepta kruha i igara, smatra rock kritičar Novog lista i ugostitelj Tihomir Ivka reagirajući na tekst KAportala od srijede o tome treba li na najpoznatijoj gradskoj manifestaciji početi angažirati i strane glazbenike.

“Ako ćemo se pomiriti s osrednjosti, u čemu su Karlovac i njegove neambiciozne vlasti prvaci svijeta u posljednjih tridesetak godina, onda je ovo što se događa s gradskim financiranjem estrade kroz Zvjezdano ljeto, Advent, čija se formula izlizala, i nadolazeće Dane piva, prava mjera. Dani piva su nakon godina razine velikih vatrogasnih zabava po selima oko Karlovca urbanizirani, preseljeni u strogi centar, vizualno atraktivniji, ispunjeni glazbenim imenima koje bi po većini kriterija mogli nazvati pristojno građanskima, ali iz godine u godinu iznenađuje neambicioznost gradskih vlasti da jedna tradicionalna manifestacija ne zakorači stepenicu više”, kaže Ivka.

“Stepenica više” je, nastavlja, imperativ da se u Karlovac počnu dovoditi renomirani svjetski izvođači.

“Tony Cetinski, Vojko V, Baby Lasagna, Prljavo kazalište, Neno Belan ili Željko Bebek jesu velika imena domaće estrade. Karlovčani i okolica će ispuniti prostor jer je sve naizgled besplatno, a zapravo se skupo plaća iz naših vlastitih džepova, odnosno novcem poreznih obveznika. Problem je u tome što na takvim manifestacijama zarade Heineken i izvođači, potkupljivanjem birača na ovaj način nešto poena ušićari i vladajuća gradska struktura s dojmom da građanima nešto daje, ali tu dodane vrijednosti nema. Nitko izvan kruga od 25 kilometara neće doći na Dane piva i slične manifestacije da bi gledali Bebeka ili Belana, nešto što besplatno što mogu vidjeti po sličnom receptu u svojim gradovima. Samo strani glazbenici od formata garantiraju masovnu posjetu iz drugih gradova, dodatnu potrošnju i dodatni broj noćenja u gradu koji želi biti kontinentalna turistička meka”, napominje Ivka.

Kao konkretne aktualne primjere navodi slučajeve kojima je i sam prisustvovao, prošlogodišnji besplatni koncert na varaždinskom Špancirfestu škotskih dance-punk prvaka Franz Ferdinand koji su u Hrvatskoj nastupili sijaset puta, ali se svejedno pred koncert na izlasku s autoputa u Varaždin čekalo u kolonama jer su ga zakrčili gosti iz Zagreba, Karlovca, Bjelovara, Koprivnice, Rijeke, Maribora te drugih gradova, kako svjedoči, te recentne koncerte stranih glazbenika u Šibeniku ili Puli.

“Šibenik svoj turistički uzlet između ostalog duguje inteligentnom privlačenju gostiju ulaganjem u dovođenje atraktivnih stranih glazbenih imena. Pa, prije desetak dana vidio sam u publici na Tvrđavi svetog Mihovila u Šibeniku na koncertu francuskih Air petnaestak Karlovčana. Oni su platili paprenih 130 eura da bi ušli na koncert, potrošili na piće i hranu, platili bar jedno noćenje. Prilično novca se tu noć samo iz Karlovca prelilo u šibenske kase. Zašto ne bi bilo obrnuto, zar smo mi u Karlovcu baš takvi provincijalci, naivci i bene? Problem je u htijenju i znanju. Dok šefica šibenske kulture Gorana Barešić Bačelić, gradu u kojem je na vlasti također HDZ, ali očito drugačiji, priča o nastupima BadBadNotGood, Róisín Murphy, Gregoryja Portera, Editorsa, Krudera & Dorfmeistera, u Karlovcu se raspravlja o tome hoće li za Novu godinu nastupiti nekakve Učiteljice i razmišljamo hoće li za Dan grada zapjevati notorna Doris Dragović ili, karikiram, još notornija Maja Šuput. Pitam se s pravom je li netko odgovoran za kulturu u Gradu Karlovcu uopće čuo za imena iz šibenskog ili varaždinskog primjera, a kamoli razmatrao mogućnost da bi dovođenje takvih imena donijelo drugačiju razinu turističke reputacije i konkretnu proračunsku korist Karlovcu, kao što nosi Varaždinu i Šibeniku”, kaže Ivka.

Uvjeren je da neka od nabrojanih svjetskih izvođačkih imena ne koštaju više ili mnogo više od domaćih top zvijezda koje gledamo iz godine u godinu, od Gibonnija do Parnog valjka i Prljavog kazališta. Ističe da se nagledao koncerata u životu na raznim lokacijama i ambijenata u kojima su se oni odvijali, pa smatra da se karlovački šanac, tamo gdje je postavljena bina za Dane piva, nema čega utoliko sramiti u hrvatskim razmjerima, a i šire. Po njemu, to je odličan ambijent, vrhunska komparativna prednost usporediva s bilo kojim eksterijerom u Hrvatskoj, osim pulske arene koja je kategorija za sebe i u svjetskim razmjerima.

Uz tu komparativnu prednost, imamo još jednu za koju nitko u Gradu Karlovcu pojma nema ili ne želi imati, kako tvrdi Ivka – najveću i najagilniju koncertnu agenciju u Hrvatskoj, LAA, vodi Karlovčanin Mario Grdošić.

“Samo ove godine, oni su u Hrvatsku doveli Grace Jones, The Cult, Khruangbin, Simple Minds, Body Count, Duran Duran, Dropkick Murphys, da spomenem samo neke teškaše svjetske scene. Zanimljivo, ne samo u Zagreb u kojem su bazirani, već i u Pulu, Šibenik i neke druge hrvatske gradove. Da netko iz gradske uprave ima ambiciju, znanja i volje brzo bi se dogovorio s našim karlovačkim dečkom da po pitanju estradnih događanja Karlovac ne ostane razini zabave s kratkim lokalnim dosegom”, smatra Ivka.

Karlovački novinar zaključuje da, “iako će možda zvučati pregrubo”, djeluje da Karlovčani nisu u stanju oplemeniti ono što su im priroda i prethodne generacije ostavile.

“Po pitanju estradnog angažmana gradske uprave na koji se troši znatan proračunski novac sve to izgleda nepopravljivo bezidejno i mediokritetski, da ne kažem malograđanski, za lokalnu uporabu”, ustvrdio je Ivka.

Dani piva se održavaju od 30. kolovoza do 3. rujna u organizaciji Grada Karlovca, dok je Heineken Hrvatska generalni sponzor. Ove godine nastupaju Baby Lasagna, Miach, Vojko V, Tony Cetinski, Neno Belan & Fiumens, Željko Bebek, Prljavo kazalište, Luka Nižetić, Alen Vitasović, Rimljani Ite Doma, Kawasaki 3P, Peki i Baks…

Iz Grada Karlovca su se očitovali da je dovoljno domaćih izvođača koji kvalitetom i atraktivnošću odgovaraju potrebama manifestacije i ukusu publike te da se nastoji dati prilika i mlađima za afirmaciju, a da će se strani ubuduće angažirati, ako se neki od njih “učine prikladnim brendu Dana piva, a istovremeno osiguraju svi drugi preduvjeti”, a istog stava je i Heineken Hrvatska kao glavni sponzor.

*objavio KAportal