Uskoro počinju Dani piva s mnoštvom domaćih izvođača, no je li vrijeme i za ponekog stranog?

Uskoro će se u Karlovcu održavati Dani piva koji, osim piva i jela, nudi i niz koncerata domaćih glazbenih zvijezda, a Grad Karlovac kao organizatora smo upitali zašto se ne angažira i pokoji strani s obzirom na to da je to praksa u manjem Laškom na festivalu “Pivo in cvetje”.

Dani piva će se održati od 30. kolovoza do 3. rujna pod pokroviteljstvom Karlovačkog, a nastupit će Baby Lasagna, Miach, Vojko V, Tony Cetinski, Neno Belan & Fiumens, Željko Bebek, Prljavo kazalište, Luka Nižetić, Alen Vitasović, Rimljani Ite Doma, Kawasaki 3P i Peki i Baks.

Osim slovenskih, hrvatskih, srpskih i bosanskohercegovačkih izvođača, u Laškom su zadnjih godina na njihovom pivskom festivalu koji se odvija pod pokroviteljstvom Laškog nastupali strani izvođači kao što su Parliament-Funkadelic, Europe, Natalie Imbruglia, Tony Hadley… Kao i u Karlovcu, nastupi su za posjetitelje bili besplatni, ali tek do lani kada se odlučilo uvesti ulaznice radi kontrole masa.

Iz Grada Karlovca su odgovorili da su Dani piva “primarno građeni” s domaćim izvođačima i da ih na tržištu ima dovoljno da kvalitetom i atraktivnošću odgovaraju potrebama manifestacije i ukusu publike.

“Nastoji se dati prilika i mladim izvođačima kako bi se dodatno afirmirali i iskušali na velikoj pozornici pred brojnom publikom koju Dani piva već 37 godina privlače”, naveli su.

Nastavili su da “nema zadrške” da se strani glazbeni izvođači angažiraju, ako se u budućnosti neki od njih učine prikladnim i ako se osiguraju “svi drugi preduvjeti.”

Iz Heinekena Hrvatska su naglasili da podrška domaćim talentima “na tako povijesno značajnom i posjećenom događaju” pomaže umjetnicima da steknu priznanje i jača zajednicu.

“Ako se u budućnosti strani izvođači pokažu prikladnima za brend Dana piva i ispune se svi potrebni uvjeti za njihov angažman, moguće je da se angažiraju, što će Karlovačko pivo kao sponzor koji podupire ovu manifestaciju također podržati”, poručili su.

Glazbeni kritičar Igor Jurilj smatra da je popis izvođača ove godine u skladu sa zbivanjima na glazbenoj sceni i da zadovoljava ukusima mladih, sredovječnih i starih te tvrdi da je logično da se dovedu na ovogodišnje izdanje izvođači kao što su Baby Lasagna i Miach, a najviše mu je drago što nastupa EoT iz Karlovca.

“Žao mi je što se do sada u pravilu nije imalo prilike čuti lokalna glazbena imena na Danima piva. EoT ima i međunarodni potencijal i nadam se da će dobiti pristojan termin, a ne neki dnevni kada ih nitko neće čuti”, kaže Jurilj.

Drži da Dani piva nisu nužno prikladan kontekst za strane izvođače jer je riječ o festivalu piva, unatoč primjeru iz Laškog.

“Unazad dvije godine je osvježen lajnap, mada je i 2019. bio dobar, a onda je nastupila koronakriza. Uglavnom se uvijek išlo niz dlaku starcima angažiranjem prožvakanih glazbenih izvođača. Loše je kada se ponavljaju uvijek ista imena i da publika ne dobije priliku čuti nešto novo. Od 2004. naovamo, izuzimajući 2005. i 2006., jer za to nisam pronašao podatke, Joško Čagalj Jole je nastupao devet puta, Maja Šuput osam, Jelena Rozga i Miroslav Škoro po sedam, Slavonske lole, Crvena jabuka, Magazin i Prljavo kazalište po pet puta”, nastavlja Jurilj.

Ističe da ne očekuje “umjetničku pretencioznost” na “festivalu piva i kobasica”. Smatra da bi trebalo razmotriti posebnu pozornicu za lokalne bendove “potpisane, samizdate i kaver”.

“Na njima bi i domaća publika, kao i gosti izvan Karlovca, napokon imali prilike čuti produkciju koja postoji u gradu, izvođače koji zbog nedostatka strukturirane scene nemaju priliku za javni nastup na domaćem terenu. Imamo definitivno dovoljno imena za popunjavanje rasporeda u trajanju jednog festivala”, kaže Jurilj.

Karlovčani često posjećuju koncerte stranih izvođača u nekim gradovima slične veličine, a Jurilj smatra da bi, nevezano za Dane piva, i Karlovac mogao imati takav sadržaj.

“Karlovcu treba festival kao što je onaj koji se održava u Šibeniku na tvrđavi svetog Mihovila i ima bolje pogodnosti za to s obzirom na geografski položaj, no ne postoje inicijativa i kadrovi za tako nešto”, ocjenjuje Jurilj.

*objavio KAportal