Povećane plaće karlovačkoj županici Martini Furdek Hajdin i njezinim zamjenicima

Županijska skupština Karlovačke županije je na sjednici u srijedu s 26 glasova za, tri protiv i tri suzdržana vijećnika povećala osnovicu plaća županice Martine Furdek Hajdin i njezinih zamjenika Vesne Hajsan-Dolinar i Dejana Mihajlovića na 947,18 eura – za više od 50 posto.

To je utemeljeno na Odluci o visini osnovice za obračun plaće državnih dužnosnika Vlade Republike Hrvatske od četvrtka.

Prijedlog je Skupštini Županije karlovačke dala županica, a u njezino ime je izlagao pročelnik Upravnog odjela župana Karlovačke županije Bernardo Pahor koji je objasnio da je novom Vladinom odlukom prestala važiti prethodna, pa da to izravno utječe i na valjanost županijskih propisa.

“S obzirom na to više nije bilo mogućnosti da se županici i njezinim zamjenicima na pravilan način isplati plaća. U utorak je stigla i uputa Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Republike Hrvatske s navođenjem zakonskih obveza i procedurom za rješavanje ove problematike na razini lokalne i regionalne samouprave – naveo je Pahor.

S njime se nije složio uime Kluba MožemoNova ljevica Dubravko Golubić. On je upozorio da se požurilo s donošenjem ove odluke bez valjanog razloga, a i prije rasprave o toj točki dnevnog reda je tražio da se ona ukloni, što nije prihvaćeno. Golubić je podsjetio da se u Poslovniku navodi kako se sjednice Županijske skupštine u pravilu ne sazivaju od 15. srpnja do 1. rujna te da se obavijest o održavanju sjednica vijećnicima mora dostaviti najkasnije sedam dana prije, kao i da se na mrežnoj stranici Županije karlovačke u tom roku moraju objaviti pozivi i materijali, no da ti uvjeti nisu ispunjeni.

“Poslovnik određuje da se sjednice iznimno mogu sazivati u roku kraćem od sedam dana, ali ne i u roku kraćem od dva dana. Što je bilo tako hitno da se ova sjednica saziva u roku dva dana? Je li se dogodila poplava, je li se dogodio potres, pandemija ili neka slična katastrofa”, zapitao je Golubić i ustvrdio da izmjena načina obračuna plaća dužnosnicima nije hitan slučaj.

Naveo je i da nije poštovan niti rok od dva dana jer su vijećnici dobili poziv i materijale 29. srpnja u 11.01 sat.

“Zakasnili ste minutu”, poručio je Golubić.

Dodao je da prije ove sjednice nije održana sjednica Odbora za proračun i financije.

“Najmanje četvrtina vijećnika može zatražiti brisanje neke točke dnevnog reda najmanje 48 sati prije održavanja sjednice, a kako ste nam poslali poziv i materijale 47 sati i 59 minuta prije održavanja, niste nam omogućili da iskoristimo tu poslovničku mogućnost”, poručio je Golubić.

Nastavio je da je neistinita tvrdnja da bi bez ove odluke bila dovedena u pitanje zakonitost isplate plaća i da vijećnici njegova kluba nemaju ništa protiv predložene odluke jer su koeficijenti i osnovica određeni zakonom.

“Protivimo se hitnom sazivanju sjednice po obrazloženju gospodina Pahora. Moglo se isplatiti plaće po prijašnjim koeficijentima i ne biste imali zakonskih problema da ste isplatili manju plaću, dok ste razliku mogli i naknadno isplatiti. Odluku Ministarstva čitam drugačije od gospodina Pahora”, rekao je Golubić.

Predsjednik Županijske skupštine Vlado Jelkovac iz Hrvatske demokratske zajednice je upozorio Golubića da ne stoji njegovo tumačenje propisa, kao i da je rok sazivanja dva dana, a ne 48 sati i da je mogla sjednica biti sazvana 29. srpnja ujutro ili navečer.

“Ne djelujemo protustatutarno i protuposlovnički”, rekao je Jelkovac.

Uime Kluba vijećnika Socijaldemokratske partije Hrvatske Ivan Vuković je najavio da će podržati prijedlog županice. Zapitao je koliko one koji donose odluke “teške” milijune eura treba platiti.

“Tehničke sam struke i ne želim gubiti vrijeme na proceduralna pitanja. Vlada Republike Hrvatske je donijela svoju odluku, a mi svoju možemo donijeti sada ili za 15 dana, a dragom Bogu je svejedno”, poručio je Vuković.

Nastavio je da je odluka utemeljena na tome da treba školovanog pročelnika, dožupana ili župana platiti, ako se takve želi imati.

“U socijaldemokraciji, ako je šef zadovoljan, i oni koji rade za njega će na neki način osjetiti dobrobit takve politike”, ustvrdio je Vuković.

Poručio je da nije populist, nego tehničar i da ne bi bilo dobro da se “lome koplja” oko nečega što je u interesu države.

“Za koliko ste prosvjeda zbog rasipanja novca poreskih obveznika čuli? Ja nisam niti za jedan jer su svi zadovoljni. Ne vidim razloga da sumnjam u motivaciju podnošenja prijedloga ovakve odluke. Ispast će po ovom izlaganju da sam HDZ-ovac, a upravo bi HDZ-ovci trebali ovako braniti odluku, a ne ja”, poručio je pripadnicima većine.

Založio se i za korekciju naknada vijećnicima.

“Nadam se da će Županijska skupština povesti brigu i o nama koji donosimo ovakve odluke jer predstavlja Sizifov posao pripremiti se za sjednicu s 50 točaka dnevnog reda za naknadu od 80 eura. I nama se desila inflacija. Ne možemo dozvoliti da u ovom predstavničkom tijelu sjede oni sa završena tri razreda osnovne škole, a kako bismo trebali motivirati školovane, ako ih nećemo nagraditi za gubljenje vremena? U mirovini sam i nisam bogzna koliko izgubio, a da radim pitanje je koliko bih popušio danas”, rekao je Vuković.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Mario Kutleša nakon ovakvog izlaganja, na kojemu se zahvalio, nije osjećao potrebu dalje obrazlagati zašto će HDZ podržati prijedlog korekcije plaća. Zdenko Močnik iz Hrvatske seljačke stranke je napomenuo da se ne poštuju zakonski rokovi i da poticaji nisu isplaćeni poljoprivrednicima, pa bi i zbog toga trebalo sazvati hitno sjednicu Županijske skupštine. Dragutin Belavić iz Hrvatske socijalno-liberalne stranke je izrazio uvjerenje da će povećanje plaća biti poticaj županici i dožupanima za rješavanje problema.

Potpredsjednik Županijske skupštine Stjepan Mikulandrić (SDP) je kazao da nije siguran je li ovo povećanje plaća pravovremeno i je li iznos povoljan.

“Plaće su povećane za 83,5 posto. Taj prevelik skok me smeta ako ga uspoređujemo s primanjima u prosvjeti, zdravstvu i među umirovljenicima, a ne zanemarujem vremenski period pritom. Možda i nismo morali primijeniti najveći mogući iznos, posebice ako promatramo uspješnost Karlovačke županije u odnosu na druge. Hoće li se ovo odraziti na ostatak društva i kakvi će biti zahtjevi na jesen? Bojim se da to neće biti dobro”, poručio je Mikulandrić.

Županijska skupština je donijela odluku da se Vladi predloži korekcija naknada vijećnika.

Koeficijent za obračun plaće županice iznosi 6,42, a dožupana 5,45.

*objavio KAportal