U Zvijezdi izvedeno 70 posto kanalizacije, 54 posto vodoopskrbe i 16 posto priključaka

Direktorica Vodovoda i kanalizacije Katarina Malenica je u srijedu u Karlovcu rekla da je u Zvijezdi u sklopu projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa” do sada izvedeno 70 posto kanalizacije, 54 posto vodoopskrbe i 16 posto priključaka.

Dodala je da se u Radićevoj i Cesarčevoj izrađuje stabilizacija i postavljaju opločnici, a da se pripremaju radovi na stabilizaciji i u Tijesnoj.

“Radi se vodoopskrba u Frankopanskoj i Šimunićevoj te kanalizacija u Karasovoj. Rade se priključci vodoopskrbe i DTK u Banjavčićevoj i u Križanićevoj ulici. U Radićevoj se još postavljaju instalacije Hrvatske elektroprivrede i DTK. U Haulikovoj se rade slivnici, krovne vertikale i vodoopskrba. U Kraševoj kod kafića Index se vade talpe da se omogući nastavak radova na rekonstrukciji kanalizacije prema Strossmayerovom trgu i to će se gradilište otvoriti nakon ljetne stanke”, izvijestila je direktorica karlovačke gradske tvrtke koja je korisnica projekta ukupne novčane vrijednosti veće od 67 milijuna eura, a koji se uglavnom financira iz fondova Europske unije.

Nastavila je da će izvođači radova u grupama 2, 3 i 4, što podrazumijeva Drežnik, Hrnetić, Švarču, Malu Švarču, Zvijezdu i Gornje Mekušje, biti na godišnjim odmorima od 6. do 19. kolovoza, a izvođači radova za grupu 5 od 29. srpnja do 6. kolovoza, a grupa 5 se odnosi na Donju Švarču i Jakšiće.

“Prije toga će se obići sva gradilišta da bi se zaštitile sve jame i omogućili prolazi. Bit će dežurnih i gradilišta će se uređivati interventno po dojavama”, navela je K. Malenica.

Dodala je da se prošlog tjedna sastalo s vlasnicima oštećenih objekata u Zvijezdi i da su im predstavili elaborate postojećih stanja oštećenih zgrada s prijedlozima sanacije.

“Slijedi izrada glavnih projekata s troškovnicima. Trudimo se da se projekti što prije završe i da obnova što prije započne”, poručila je K. Malenica.

Napomenula je da su radovi u ostalim grupama “u visokom stupnju gotovosti”.

“Do kraja ove godine očekujemo asfaltiranje i završetak većine gradilišta. Stoga molimo građane za strpljenje i za dobru i otvorenu komunikaciju”, rekla je.

FIDIC nadzorni inženjer iz slovenske tvrtke Projekt Andrej Miška je izvijestio da su izvođaču radova GIP Pioniru u utorak predane izmjene i dopune glavnog projekta za odvodnju i vodoopskrbu koje se odnose na Gambonovu, Bencetićevu i Draškovićevu.

“U Draškovićevoj je izmijenjen način odvodnje – jedan dio kanalizacije ide prema Tkalčevoj, a drugi dio prema Pavleka Miškine i u Ulici Matice hrvatske se spaja na postojeći kolektor. Dubine će biti znatno manje no što je isprva bilo predviđeno, pa će iskop biti lakši i neće utjecati na okolne zgrade u tolikoj mjeri. U Gambonovoj i Bencetićevoj je predviđena zaštita građevinske jame mlaznim injektiranjem. Zaštita te građevinske jame će biti na dužini od 108 metara i taj dio će biti urađen nakon raspusta, odnosno kada sredimo sve formalnosti u ugovoru. Ne očekujemo veće probleme. Sigurni smo da će radovi biti završeni u predviđenom vremenu”, rekao je Miška.

Gradonačelnik Damir Mandić je naveo da se očekuje da će najveći dio radova u sklopu projekta biti privedeni kraju ove godine, a da će se s građanima Zvijezde stalno razgovarati.

“Proteklih dana sam obavio s njima nekoliko razgovora. Ako netko ima stvaran, životan problem kojega ne mogu riješiti samostalno, a povezano je s radovima, neka se jave gradskoj upravi. Svjesni smo toga da radove treba odraditi i da maksimalno otežavaju život i poslovanje. Želimo pomoći”, poručio je Mandić.

Upitan za to treba li insistirati na izgradnji replika u Zvijezdi ili omogućiti modernu izgradnju, odgovorio je da “moramo osvijestiti dvije razine”.

“Jedna je stručna, to jest konzervatorska, a druga je ona svakodnevnog života. Ono što se događalo u Zvijezdi je pokazalo da replike imaju svoju vrijednost i one tumače ono što je bilo. Isto tako, takvi objekti ne mogu stoljećima biti u funkciji. Sklon sam tome da ostanemo na interpretativnoj razini. Današnji građevinski materijali su mnogo suvremeniji od ranijih i mogu zamijeniti građevine na lokacijama. Sklon sam stavu konzervatora na kojemu insistiraju da građevina bude izvana onakva kakva je bila, a što se tiče interijera i organiziranja stanovanja može se ostaviti to na volju i želju vlasnika”, komentirao je Mandić.

*objavljeno na KAportalu