Karlovačka policija sumnjiči 36-godišnjaka iz Bosne i Hercegovine za utaju poreza

Za 36-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine postoji osnovana sumnja da je počinio kazneno djelo utaje poreza ili carine, a za isto se smatra odgovornom tvrtku sa sjedištem u Karlovcu kojoj je osumnjičenik bio direktor, izvijestila je Policijska uprava karlovačka u petak.

Navedeno je da od 1. svibnja 2021. do 31. prosinca 2022. 36-godišnjak kao direktor tog trgovačkog društva oštetio državni proračun za najmanje 74.686,97 eura neutvrđivanjem obveze poreza na dohodak od kapitala, poreza i prireza na drugi dohodak te doprinosa, kao i neutvrđivanjem obveze poreza i prireza na dohodak od nesamostalnog rada te doprinosa i neutvrđivanjem obveze poreza na dobit, odnosno nepodnošenjem prijave na dobit radi izbjegavanja plaćanja poreza.

Državljanina Bosne i Hercegovine se sumnjiči i da je počinio kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u istom razdoblju kada je kao direktor plaćao u dva navrata karticom tvrtke bez vjerodostojne dokumentacije, zato što je doznačen novac sa žiro-računa protupravno podigao u gotovini i zadržao za sebe, odnosno dio doznačio 32-godišnjakinji iz Bosne i Hercegovine i tako oštetio tvrtku za 82.104.,32 eura.

Njih dvoje se sumnjiči i za pranje novca tako da joj je doznačio 43.074,22 eura bez vjerodostojne dokumentacije i bez pravne osnove s računa tvrtke, a onda ga je preuzela i zadržala, mada je morala znati da je primila nezakonitu uplatu.

Istraga je pokazala i da su direktor i tvrtka koju je vodio počinili kazneno djelo povrede obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga jer ih 36-godišnjak nije vodio po Zakonu o računovodstvu kako bi se utvrdile porezne obveze i na zahtjev nije dostavio poslovne knjige, pa je time onemogućena preglednost poslovanja tvrtke i time obračun poreznih obveza.

Povrh svega, direktora se sumnjiči za kaznena djela povrede dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje, odnosno trgovačko društvo se za to smatra odgovornim. Objašnjava se da je propustio zatražiti pokretanje stečaja, iako je znao da je račun tvrtke u neprekidnoj blokadi.

“Zbog sumnje da su državljani Bosne i Hercegovine počinili ta kaznena djela protiv njih je Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu proslijeđeno posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave”, navela je PU karlovačka.