Jesu li karlovački konzervatori agilni pregaoci ili činovnici bez vizije

Uzimajući u obzir saznanja o Urbanističkom planu uređenja Zvijezde (UPU-u Zvijezde) iz 2017. kao i s otkrićem stanja u jugoistočnom dijelu Šimunićeve ulice, zaključili smo da imamo valjane razloge nasloviti tekst kako smo to učinili.

S tim u vezi, onima koji ne znaju, želimo reći da smo u dva navrata, preko pročelnice Upravnog odjela za prostorno uređenje i poslove provedbe dokumenata prostornog uređenja Grada Karlovca Vesne Ribar, gradskoj upravi ukazivali na to da UPU Zvijezde iz 2017. treba hitno mijenjati jer će po tom dokumentu o sudbini povećeg dijela Zvijezde, van pameti, odlučivati samo konzervatori, a ne i stručnjaci drugih relevantnih struka, urbanisti i arhitekti, na primjer. Vrijedi ukazati na to da su veliki radovi koji predstoje u južnom dijelu Šimunićeve posljedica propadanja zbog „zuba vremena“ pa u takvim prilikama postoje brojni dokazi da se nakon propasti jednog razdoblja može izgraditi više i bolje, pa se pitamo zašto se tako ne razmišlja u Karlovcu.

Ne tako davne 2017. misao vodilja UPU-a bila je „očuvanje ambijenta“ po kriteriju takozvane afekcione, subjektivne, vrijednosti, a ne racionalna suvremena gradnja. Imamo dojam da je samourušavanje više zgrada u Šimunićevoj ulici gradsku upravu zateklo, da o tome sa stručnjacima srodnih struka nije raspravljeno. Za ilustraciju, prokomentirat ćemo naslovnu fotografiju, zgradu u susjednoj Karasovoj ulici u kojoj je obnovljena kućica s tri prozora, a možda je obnova i subvencionirana. Bi li bilo razumnije otkupiti tu kućicu i vlasniku omogućiti stanovanje na prikladnijoj lokaciji, a taj prostor, u skladu s cjelinom, iskoristiti korisnije? Primjerice, djeca koja će se ove godine upisati u srednje škole za samo petnaestak godina postat će poduzetnici, inženjeri, doktori, profesori pa i konzervatori. Ti ljudi, ako ostanu u Karlovcu, rado će stanovati u novoj Šimunićevoj u kojoj će trebati izgraditi i jaslice i vrtiće.

Ne radi se samo o Karlovčanima nego i onima koji će raditi u Zagrebu, a za prebivalište će izabrati Karlovac, u renesansi izgrađen kao idealan grad koji će, zbog svoje pozicije između Korane i Kupe, u međuvremenu prozvan grad u parku, opet postati idealan grad. Danas je nesporno da će Karlovac sa Zagrebom biti povezani novom željezničkom prugom s dva kolosijeka koja će udaljenost između dva grada svesti na pola sata ili manje. Time će Karlovac onima koji neće živjeti u najstrožem centru Zagreba postati bliži od današnje zagrebačke periferije.

Uostalom, i Radićeva ulica, da bi bila ono što od nje Karlovčani žele, a to je obnovljeni korzo, to može biti samo onda ako njezino zaleđe, prije svih Šimunićeva, Prešernova, Banjavčićeva i okolne ulice, bude nastanjenije nego li je danas.

Da bi se to dogodilo poslužit ćemo se stihom Tina Ujevića: “Treba zvekirom lupati o vrata i buditi spavače!”

*objavljeno na KAportalu

**autor naslovne fotografije Renato Knezac