Višnja ubrala rajčicu od umalo dva kilograma

Obitelj Šimunac iz Karlovca ubrala je svome vrtu u srijedu rajčicu od umalo dva kilograma težine, najveću ikada iz njihovog uzgoja, kako Hini kaže domaćica Višnja, koja skrbi za vrt skupa sa suprugom Darinkom, sinom Zvonkom, koji je jedini, s nećacima, imao volju stati pred objektiv fotoaparata, i drugima iz sedmoročlanog domaćinstva.

Preciznije, kućnom vagom obitelji Šimunac utvrđeno je da je rajčica teška 1,850 kilograma.

“To je starinska sorta, a to se vidi i po tome što je plod nepravilnog oblika. Godinama vadim i sušim sjemenke te ih koristim ponovno u sadnji”, kaže gospođa Višnja i dodaje da je ove godine vrt njihove kuće u četvrti Grabrik bogat urodima i češnjaka, luka, peršina, paprike, celera, salate…

Tajna je u kvalitetnom gnojivu, tvrdi gospođa Višnja. “Moji prijatelji imaju isto sjeme, ali ne i tako velike plodove jer koriste umjetno đubre, a mi ono što pokupimo u kokošinjcu”, otkriva V. Šimunac i dodaje da je dvije ili tri godine zaredom mraz kvario urod, a ove godine ga nije bilo.

Kaže da rajčice nije zalijevala. “Paradajz ima jako dubok korijen i duboko se sadi, a kad se okopava, mora se zagrnut zemljom”, kaže.

Ovu kapitalnu rajčicu neće pojesti nego će iskoristiti njezino sjeme.

*prvotno objavljeno na portalu Hrvatske izvještajne novinske agencije 3. kolovoza 2022.